De Prins van Oranje, 2012 © RVD, foto: Frank van Beek

De Prins van Oranje

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is als oudste kind van Koningin Beatrix de eerste in de lijn van troonopvolging. De Prins is getrouwd met Prinses Máxima. Ze hebben drie dochters, Prinses Catharina-Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane.

Sinds de inhuldiging van de Koningin op 30 april 1980 heeft Prins Willem-Alexander de titel Prins van Oranje. Deze titel is voorbehouden aan de troonopvolger van de Koning(in).

De Prins van Oranje vertegenwoordigt het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in allerlei sectoren van de samenleving. De Prins vertegenwoordigt de Koningin bij internationale gelegenheden en vergezelt haar vaak bij het afleggen van staatsbezoeken. Samen met Prinses Máxima en verantwoordelijke bewindslieden reist de Prins regelmatig met handelsmissies van het Nederlandse bedrijfsleven naar relevante internationale markten.

De Prins brengt werkbezoeken in Nederland en in het buitenland, waar hij zich breed oriënteert op maatschappelijke kwesties. Ook bezoekt hij regelmatig het Caribisch deel van het Koninkrijk.