hirdetés
Hirdetés

Média Média

Ali G átrázta a Magyar Távirati Irodát

2005. november 4., péntek 15:45

hirdetés
Hirdetés

Ali G az amerikai és brit polgárok után sikeresen átverte a magyar nemzeti hírügynökséget is: az MTI tudósítójának ugyanis nem tűnt fel, hogy az MTV zenetévé európai díjkiosztó gáláját vezető, szürke alpakkaöltönyös férfi, nem egy kazahsztáni újságíró, hanem Sacha Baron Cohen brit humorista egyik személyisége.

Az Ali G Showban átverős interjúival rendszeresen szereplő Borat szokásos botrányos modorában vezette a díjkiosztót: a Coldplayt például Green Dayként konferálta fel, Madonnát transzvesztitának nézte, a playbackelő táncoslányokból álló Pussycat Dolls-t "nemzetközi énekes prostituáltaknak" nevezte, Shakira produkciója előtt pedig arról értekezett, hogy a "shakira" szó kazahsztániul vaginát jelent. Később a (nyilvánvalóan ál-) kazah elnököt is a színpadra hívta, és cuppanós férficsókokkal üdvözölte.


Ali G, mint Borat

Az MTI tudósítója feltehetőleg nem követte figyelemmel a díjkiosztó eseményeit, Boratot ugyanis egy mondatban intézi el: "A csütörtök esti, immár tizenkettedik gála házigazdája egy Borat Sagdiyev nevű televíziós tudósító volt a közép-ázsiai Kazahsztánból, a mintegy tízezer néző jól szórakozott rajta, más kérdés, hogy a zenészek egyike-másika, akiknek rovására "jópofizott", megorrolhatott rá."

Persze nem a nemzeti hírügynökség az egyetlen, akit átvert a zsidó származású, ám Boratként antiszemitát játszó brit komikus. A göndör hajú, sztálinbajuszos fiktív riporter egyszer rávette az oklahomai városi tanácsot, hogy tízperces néma felállással emlékezzen meg az általa kitalált tishniki mészárlásról, egy másik alkalommal pedig "Az én országomban probléma van" kezdetű antiszemita dalocskát énekeltette el egy westernkocsma vendégeivel.

Boratot Kazahsztánban nem ismerik, Amerikában azonban annál inkább; a washingtoni kazah nagykövet sajtótitkára a The Hill hetilapnak írt olvasói levélben próbálta helyreigazítani az országa imázsán Borat által ejtett jóvátehetetlen károkat. A Borat által terjesztett információkkal ellentétben ugyanis Kazahsztánban a nőket nem ketrecben tartják, nem erjesztett lóhúgyból készítik a bort, a kutyacéllövészet nem nemzeti sport, és a kazah férfiak nem szokták egymás heréit fogdosni.

Tulajdonképpen nagy szerencsénk, hogy a világ angol anyanyelvű fele az orosz akcentust viccesebbnek találja a magyarnál. Különben simán előfordulhatott volna, hogy Sacha Baron Cohen mondjuk Friderikusz Sándornak öltözve vezeti a műsort, és a show tetőpontján előhívja a színfalak mögül a lazán ingujjra vetkőzött Gyurcsány Ferencet.

hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Hirdetés Hirdetés Hirdetés Hirdetés Hirdetés Hirdetés Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
--> 'use strict';