Onderwerp: Binnenvaart

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Klein Vaarbewijs

Een Klein Vaarbewijs is verplicht voor een schip met een lengte van 15 tot 24 meter, voor een sleepboot of duwboot met een lengte van maximaal 20 meter, en voor een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter.

U heeft een Klein Vaarbewijs nodig als u vaart met:

  • een schip met een lengte van 15 tot 25 meter dat u niet bedrijfsmatig gebruikt;
  • een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat voor bedrijfsmatig gebruik is bedoeld of bedrijfsmatig wordt gebruikt;
  • een sleepboot of duwboot die u gebruikt om een schip met een lengte van maximaal 20 meter te slepen, langszij mee te voeren of te duwen. Voor deze categorie is het Klein Vaarbewijs verplicht vanaf 1 april 2013;
  • een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die sneller kan dan 20 kilometer per uur (km/u). Bij controle wordt met GPS gemeten of de combinatie ‘boot-motor’ meer dan 20 km/u haalt. Een opblaasbare boot met een motor van meer dan 5 pk kan al gauw sneller dan 20 km/u.

Soorten Klein Vaarbewijs: VB1 en VB2

Het Klein Vaarbewijs is er op 2 niveaus:

  • Klein Vaarbewijs I (VB1)
    Voor het varen op rivieren, kanalen en meren. Met een Klein Vaarbewijs I mag u niet varen op de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (inclusief Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard. U mag wel op de Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer tot en met Ketelmeer/Zwarte Meer) varen.
  • Klein Vaarbewijs II (VB2)
    Voor het varen op alle binnenwateren, inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (inclusief Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Voor het varen in de zeehavens is een vaarbewijs ook verplicht, maar niet voor het varen op de Noordzee.

Klein Vaarbewijs via examen voor de binnenvaart

Om een Klein Vaarbewijs te krijgen, moet u slagen voor het externe link: examen voor de binnenvaart. De Stichting Vaarbewijs- en marifoonexamens (Vamex) neemt het examen af. U krijgt de uitslag direct na het examen. Als u slaagt, krijgt u meteen het aanvraagformulier voor het Klein Vaarbewijs mee. Pas als u de Klein Vaarbewijs-pas heeft, mag u varen met het schip waarvoor u het vaarbewijs nodig hebt.

U krijgt het Klein Vaarbewijs alleen als u 18 jaar of ouder bent. U kunt wel al examen doen als u nog geen 18 jaar bent.

Medische eisen Klein Vaarbewijs

Om een Klein Vaarbewijs te krijgen moet u voldoen aan de externe link: medische keuringseisen voor de binnenvaart. U moet hiervoor een eigen verklaring invullen. Dit formulier krijgt u op het moment dat u het vaarbewijs aanvraagt.

Geldigheidsduur Klein Vaarbewijs

Sinds 1 juli 2009 is een Klein Vaarbewijs dat is afgegeven voor uw 65e jaar geldig tot de dag waarop u 70 jaar wordt. Een Klein Vaarbewijs dat is afgegeven na uw 65e jaar is 5 jaar geldig. Moet u uw Klein Vaarbewijs verlengen? Bij de Stichting Vamex kunt u externe link: de benodigde formulieren opvragen.