Persbericht van het Koninklijk Wiskundig Genootschap

Birgé ontvangt Brouwerprijs

20 mei 2005

Het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) kent de driejaarlijkse Brouwerprijs toe aan wiskundige Lucien Birgé van het Laboratoire de Probabilité, Université Paris VI. Birgé krijgt de prijs vanwege de diepte, originaliteit en elegantie van zijn werk op het gebied van de mathematische statistiek. De prijswinnaar ontvangt op 21 mei de prestigieuze Brouwermedaille en een oorkonde, nadat hij de Brouwerlezing heeft gegeven tijdens de "Joint BeNeLuxFra Conference in Mathematics" in Gent (20-22 mei 2005).

Toepassingen
Er zijn vier belangrijke thema's in Birgé's werk: 'dimension and metric entropy', 'relation between estimation and testing', 'inequalities' en 'model selection'. Bij statistisch onderzoek is het belangrijk om op een objectieve, reproduceerbare wijze onderzoeksgegevens te benaderen door functies. De benaderingscurves mogen niet te eenvoudig zijn maar als ze te complex zijn, wordt eigenlijk alleen ruis beschreven en is het resultaat niet reproduceerbaar. Birgé ontwikkelde onder andere methodologieen om op een objectieve manier de balans hiertussen te zoeken. Zijn fundamentele werk is toepasbaar op veel gebieden, van economie tot biologie en van medische toepassingen tot toepassingen op industrieel gebied.

De jury, bestaande uit Sara van der Geer, Richard Gill (voorzitter), Piet Groeneboom, Eduard Looijenga en Aad van der Vaart stelde Birgé unaniem voor als de Brouwerlaureaat.

Brouwerprijs
De Brouwerprijs is genoemd naar L.E.J. Brouwer, één van de beroemdste wiskundigen van Nederland. Kort na Brouwers overlijden in 1966 stelde het toenmalige Wiskundig Genootschap de Brouwerprijs in. De onderscheiding is de belangrijkste wiskundige prijs in Nederland en geniet een groot internationaal prestige. Eerdere prijswinnaars waren: 1970 - R. Thom (topologie), 1973 - A. Robinson (grondslagen van de wiskunde), 1978 - A. Borel (Lie groupen), 1981 - H. Kesten (waarschijnlijkheisrekening), 1984 - J. Moser (analyse), 1987 - Y. Manin (getaltheorie), 1990 - W.M. Wonham (control theory), 1993 - L. Lovász (discrete wiskunde), 1996 - W. Hackbusch (numerieke wiskunde), 1999 - G. Lusztig (algebra) en 2002 - M. Aizenman (mathematische fysica).

Voor meer informatie over het programma van de conferentie en de lezing van Lucien Birgé, getiteld "Statistical estimation with model selection", zie: cage.ugent.be/bnlf.

Geplaatst door Annette Kik
>> http://cage.ugent.be/bnlf/


Laatste 10 persberichten
Wereldkampioenschap exact rekenen  5 oktober
NWO-Spinozapremie 2005 voor wiskundige Lex Schrijver  6 juni
Birgé ontvangt Brouwerprijs  20 mei
kortlopende onderzoeken naar ict en wiskundeonderwijs . . .  6 april
Huidige ronde Wereld Wiskunde Web  11 december
Superformule vermindert bestandsgrootte tot 1000 keer  11 november
Aankondiging nieuwe veilingronde WWW  29 oktober
Europees congres aan de TU Eindhoven  18 juni
Koksma Symposium  29 maart
Hoe een klok een kerk scheurt  9 maart

 

 Opmerkingen en aanmerkingen zijn welkom - gaarne sturen aan Mark Peletier

 

'use strict';