szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Paczolay Péter, az alkotmánybíróság elnöke a maga nevében bocsánatot kért Örményországtól azért, hogy a magyar állam kiadta az azeri baltás gyilkost - számolt be az Index.

Paczolay Péter bocsánatot kért Örményországtól Ramil Safarov kiadatásáért - számolt be az Index az Armenpress örmény hírügynökségre hivatkozva. Értesülésük szerint a magyar Alkotmánybíróság elnöke egy sajtóbeszélgetésen elnézést kért az eset következményei miatt.

"Éjszaka meggyilkolta a társát, ezért véleményem szerint a magyar bíróság döntése közel sem volt megalapozott. Tény, hogy Magyarország hat-hét évvel a bebörtönzését követően adta ki Azerbajdzsánnak. Folytatnia kellett volna a büntetése letöltését, ahelyett, hogy szabadon bocsássák és hősként ünnepeljék" - fejtette ki álláspontját Paczolay, majd hozzátette, hogy tudomása szerint az utóbbi fejlemény "a magyar hatóságokat is váratlanul érte".

Az Alkotmánybíróság elnöke bocsánatot kért saját maga és a magyar nép nevében az örmény néptől "azokért a problémákért, melyeket ez az eset okozott" – írta a jereváni Armenpress.

Az Index.hu kérdésére Paczolay Péter megerősítette, hogy Safarov ügye szóba került egy egyébként más témájú sajtóbeszélgetésen örmény újságírók jelenlétében. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy ő "a magyar nép nevében" kért volna bocsánatot.

Az ügy előzménye, hogy Ramil Safarov azeri katonatiszt 2004-ben baltával álmában meggyilkolta örmény szobatársát, aki hozzá hasonlóan a NATO Partnerség a Békéért programjának keretében jött Budapestre egy továbbképzésre. Az életfogytiglanra ítélt Safarovot Magyarország 2012-ben váratlanul kiadta Azerbajdzsánnak. A hazájában hősként tisztelt tiszt hazatérve azonnal államfői kegyelmet és tisztes megélhetést kapott. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!