szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök felszólította az egyiptomi hadsereget, hogy mielőbb adja át a hatalmat egy demokratikusan megválasztott kormánynak.

Barack Obama amerikai elnök elrendelte az Egyiptomnak nyújtott katonai támogatás felülvizsgálatát. A Fehér Házban helyi idő szerint szerda este tartott válságtanácskozás után közölték: az amerikai elnököt mélységesen aggasztja a Murszi elnököt megbuktató katonai döntés, valamint az alkotmány felfüggesztése.

A hadsereg lépését az elnök ugyanakkor nem nevezte puccsnak. Ebben az esetben ugyanis az Egyesült Államoknak fel kellene függesztenie az arab ország hadseregének előirányzott, több mint másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását. Obama – mint közölték – az egyiptomi hadsereget felszólította arra, hogy mielőbb adja át a hatalmat egy demokratikusan megválasztott kormánynak. Egyúttal felszólított arra is, hogy kerüljék a megbuktatott elnök, illetve hívei önkényes letartóztatását.

©

Előzőleg az egyiptomi fordulat miatt rendkívüli tanácskozást hívtak össze a Fehér Házba, amelyen Barack Obama elnök és az amerikai kormányzat több más vezető tisztségviselője részt vesz, köztük John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, valamint John O. Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. A tanácskozás egyik fő témája az, hogy puccsnak tekintsék-e Mohamed Murszi egyiptomi elnök eltávolítását, ebben az esetben az Egyesült Államoknak fel kellene függesztenie az arab ország hadseregének juttatott, több mint másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását. A CNN már akkor úgy értesült, hogy Washington "nemzetbiztonsági okokra" vagy valamilyen más jogi formulára hivatkozva kerülni fogja a "katonai államcsíny" kifejezés használatát.

Az elnök eltávolítása után Egyiptom új katonai vezetői biztosították az Egyesült Államok kormányát arról, hogy nem kívánják hosszú ideig kormányozni az országot. Magukat megnevezni nem kívánó amerikai hivatalos személyek helyi idő szerint szerda este közölték: a Murszi elnököt megbuktató hadsereg vezetői telefonon tájékoztatták erről Chuck Hagel védelmi minisztert, valamint Martin Dempsey tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét. A hadsereg vezetői a többi között azt ígérték: arra törekszenek majd, hogy minél előbb polgári kormány irányítsa az országot.

Egyiptom megbuktatott elnöke, Mohamed Murszi egy előre felvett és szerda este sugárzott videoüzenetben azt hangozatta, hogy továbbra is ő Egyiptom megválasztott elnöke. A rossz minőségű felvételen arra buzdította a népet, hogy védje meg törvényes elnöki hivatalát.

Késő este négy ember vesztette életét az észak-egyiptomi Marsza Matruh városban a megbuktatott elnök hívei és a biztonsági erők összecsapásaiban. A líbiai határ közelében fekvő tengerparti városban történt összetűzések halálos áldozatai mind a megbuktatott elnök hívei voltak.

Az egyiptomi biztonsági erők megrohamozták az al-Dzsazíra arab hírtelevízió kairói irodáját, és őrizetbe vették az ott dolgozó alkalmazottakat – jelentette szerda éjjel az al-Dzsazíra, amely a megbuktatott Murszi elnök egyik utolsó beszédét sugározta. Korábban arról érkezett hír, hogy az új egyiptomi vezetés egyik első intézkedéseként beszüntette a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség televíziójának adását, és a televízió több vezetőjét őrizetbe vették. Az Egypt25 televíziós csatorna az adás beszüntetéséig élőben sugározta Murszi híveinek tüntetését Kairóban és szerte az országban, továbbá a mozgalom politikusainak a katonai beavatkozást elítélő beszédeit.

Az Amnesty International szerda éjjel Londonban kiadott állásfoglalásában megerősítette mindezt. Hangsúlyozta: információik szerint máris több olyan tévéállomást bezártak, amelyek a tisztségéből eltávolított Mohamed Murszi elnököt támogatták, és e tévécsatornák munkatársait őrizetbe vették.

William Hague brit külügyminiszter úgy értékelte, hogy "egyértelműen veszélyes" helyzet alakult ki Egyiptomban a hadsereg fellépése nyomán. Szerda éjjeli nyilatkozatában Hague hangsúlyozta: a minisztérium azt tanácsolja a brit állampolgároknak, hogy ha nem feltétlenül fontos, ne utazzanak Egyiptomba, jóllehet, ez a hivatalos ajánlás a vörös-tengeri üdülőhelyekre nem vonatkozik.

Táviratban üdvözölte Egyiptom kinevezett új elnökét a szaúd-arábiai király. Abdalláh volt az első külföldi vezető, aki jókívánságait fejezte ki Adli Manszúrnak, az egyiptomi alkotmánybíróság elnökének, aki a hadsereg döntése alapján ideiglenesen gyakorolja az államfői teendőket a megbuktatott Mohamed Murszi helyett.

Franciaország "tudomásul veszi", hogy Egyiptomban bejelentették: egy átmeneti időszak után új elnökválasztást tartanak – reagált a francia külügyminiszter a kairói eseményekre.

"(Párizs) azt szeretné, hogy a választásokat a polgári béke, a pluralizmus, az egyéni szabadságjogok és a demokratikus átmenet vívmányainak tiszteletben tartásával készítsék elő annak érdekében, hogy az egyiptomi nép szabadon választhassa meg vezetőit és a jövőjét" – fogalmazott közleményében Laurent Fabius.

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!