Gdje sam? BALKANMEDIA >> SHOP >> MAGAZIN >> FOLK >> Intervjui >> Legende - Miljenici publike, ali ne i medija
Legende

Miljenici publike, ali ne i medija

Grupa “Legende” već 10 godina unazad opstaje na domaćoj muzičkoj sceni. Trendovi se menjaju, popularni su ovi, ili oni, a “Legende” sve vreme pevaju istu vrstu muzike, snimaju albume, a publika ih i dalje voli. Razgovarali smo sa Zoranom Dašićem Dašom (na slici), čovekom koji uglavnom komponuje pesme ove grupe, i prvo ga pitali da li je zadovoljan nedavno održanim koncertom u Centru “Sava” kojim su obeležili 10 godišnjicu aktivnog rada.

Zoran Dašić Daša – Legende: Trenutno smo na turneji! Prošli smo 15-ak gradova i jako smo zadovoljni s obzirom na to da nismo miljenici medija. Ne znam koji je razlog svega toga. Možda zato što smo dugo prisutni pa su se ljudi iz medija zasitili i ništa im nije zanimljivo vezano za nas. Mi smo radili bez reklame takoreći, i opet smo imali pune koncerte, što nam daje snagu da nastavimo. Možda nas se publika i uželela baš zbog toga što nas nema po medijima, pa su zato i došli na koncerte.

Da li ste pogrešili što ste poslednji album objavili za DMD sound?

Zoran Dašić Daša – Legende: Da, da... Pogrešili jesmo, ali šta da radimo? I to je deo ovog posla i karijere. U tom trenutku kada smo objavljivali album ta kuća nam se učinila najboljom i najpovoljnijom. Imali smo lepu promociju i posle toga ništa! Ali dobro, to je stvar politike kuće koja sve to radi. Mi smo se grčili i mučili da kako-tako ispromovišemo taj album. Činjenica je da je i pored loše medijske prezentacije publika prihvatila nove pesme.

Za vas nisu vezivani nikakvi tračevi, ekscesi... Jednom je Ivan malo “zakačen” od medija i to je bilo sve?

Zoran Dašić Daša – Legende: To je možda otežavajuća okolnost za našu grupu, iako to tužno zvuči. Novinari danas nemaju šta o nama da pišu. Medijima više nije interesantno da pišu da je neki koncert bio pun, jer je mnogo bitnije da li izbila neka frka, skandal... Mi te uslove nećemo prihvatiti makar o nama nikada ništa ne pisali!

Objavili ste nedavno album duhovne muzike. Pričali ste da ste teškom mukom došli do izdavača?

Zoran Dašić Daša – Legende: Mnoge izdavačke kuće je zanimao taj album, ali niko nije hteo dublje da uđe u priču. Hi Fi centar se odvažio da to objavi i čuli smo da u pretprodaji ima narudžbina za 5.000 diskova. Na albumu je 10 pesama duhovne muzike, urađen na neki naš način. Ploču otvara i zatvara glumac Danilo Lazović, a u jednoj pesmi su gosti Bora Čorba i Đule (Van Gogh), dok su u drugoj gosti Bilja Krstić i Cune Gojković.

Jedni kažu da ste zabavnjaci, a drugi da ste narodnjaci?

Zoran Dašić Daša – Legende: Najčešće nas stavljaju u starogradsku muziku, mada nemamo mnogo dodira sa tom muzikom. Trudimo se da napravimo nešto novo i aktuelno, što će imati elemente popularne muzike, ali i elemente našeg folklora. Kad čuješ grčku zabavnu muziku, koji svi mi ovde krademo, na prvim taktovima i antisluhisti je jasno da je to grčka muzika. I turska muzika je prepoznatljiva. Iako Tarkan peva zabavnu muziku, oseti se u pesmama da je Turčin. Tako se i mi trudimo da se u našim pesmama čuje da smo iz Srbije. Naša zabavna muzika danas je kopija raznih vrsta iz raznih krajeva Evrope, bez imalo orginalnosti.

Po imenu bi “Legende” trebalo da traju večno. Šta misliš koliko će trajati vaša grupa?

Zoran Dašić Daša – Legende: Verujem da ćemo trajati još dugo! Radimo 15 godina, a poslednju deceniju radimo u kontinuitetu bez pauze. Prvih pet godina je bilo neko probijanje, svirali smo po raznim restoranima i ja se toga ne stidim. Mnoge naše pesme su zaživele u narodu, tako da sam siguran da ćemo trajati još dugo.

Osim albuma duhovne muzike, planirate li i neki uobičajeni album?

Zoran Dašić Daša – Legende: Radimo na novim pesmama. Ima ih već dosta i polako počinjemo da razmišljamo o novom albumu. Sada ćemo malo da izguramo ovaj album duhovne muzike, a posle toga praviti plan za novi “regularni” album. Moraćemo da vodimo računa o mnogim detaljima, jer smo poslednjim albumom naučili lekciju. I to je za nauk - da sledeći put dobro razmislimo gde ćemo objaviti svoj album.

S. S. T.,26.03.2004

Iz arhiva:
CD-ovi u ponudi:
Legende-Reka Pravoslavlja
Reka Pravoslavlja
HI-FI Centar

Legende-Antologija
Antologija
HI-FI Centar

Reportaze:
Muzika "sa osmehom"
Iz aktuelnosti:
Reprize koncerata
Tradicionalni koncert
Iz ponude:
i gosti - live u Zetri Zemljotres Album 2004

Go shopping!