OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS : Tällä sivustolla oleviin tietoihin liittyy vastuuvapauslauseke sekä tekijänoikeutta koskeva huomautus.

Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus
EUROPA > Euroopan komissio > Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston > Yleiskatsaus > Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus  Sivustokartta | Mitä uutta? | Hakemisto | Kirjelaatikko
 
Laajentuminen

Euroopan unioni ottaa 1. toukokuuta 2004 vastaan kymmenen uutta jäsentä: Kyproksen, Latvian, Liettuan, Maltan, Puolan, Slovakian, Slovenian, Tšekin, Unkarin ja Viron.

Ennen EU:hun liittymistään näiden kymmenen maan on hyväksyttävä ne yhteiset säännöt ja vaatimukset, jotka muodostavat EU:n lainsäädännön. EU on auttanut niitä ottamaan käyttöön EU:n säädökset ja antaa taloudellista tukea niiden infrastruktuurin ja talouden kohentamiseksi.

Elintarviketurvallisuutta pidetään EU:ssa tärkeänä, ja sillä on ollut merkittävä rooli liittymisvalmisteluissa. Uusien jäsenvaltioiden on varmistettava, että ne soveltavat kaikkia elintarviketurvallisuuteen liittyviä sääntöjä ja että niillä on käytössä asianmukaiset valvontamekanismit.

Yhteiset säännöt koskevat laajentumisen myötä myös uusia jäsenvaltioita, mikä lisää yleistä elintarviketurvallisuuden tasoa. Kuluttajien on saatava takeet siitä, että laajentuneessa unionissa voidaan markkinoida vapaasti ainoastaan turvallisia elintarvikkeita.

Kansallisen lainsäädännön saattaminen EU:n elintarviketurvallisuussääntöjen mukaiseksi on vaativa urakka useille liittymässä oleville maille. EU antaa niille taloudellista tukea, jotta ne voivat panna vaatimukset täytäntöön ennen liittymistä, ja seuraa kehitystä.

Ks. asiaan liittyvät lehdistötiedotteeten

Ks. asiaan liittyvät puheeten

Kannattaa ehkä tutustua seuraavaan kohtaan: EU:n laajentuminen: elintarviketurvallisuutta koskevia kysymyksiä ja vastauksiapdf.

EU:n Laajentuminen-sivusto sisältää lisää tietoa EU:n laajentumisesta.

Laajentumiseen liittyviä keskeisiä asiakirjojaen

Ks. asiaan liittyvä uutislehti Consumer Voiceen

 
Jäämät
Puheeten
Lehdistötiedotteeten
Consumer Voice Newsletteren
Julkaisuten
Kansainväliset asiat
Organisaatioiden en
Codex en
Tuontiedellytykset en
Lemmikkieläimet ja eläinten hyvinvointi en
Laajentuminen

Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus Kotisivu
Eläinten terveys ja hyvinvointi Kotisivu
Kasvien Terveys Kotisivu
FVO:n tarkastukset Kotisivu