"LEDINA"

"Ledina" je film koji će biti prikazan na zatvaranju FEST-a, a ujedno je i jedini domaći film prikazan na FEST-u 2003.


Režija: Ljubiša Samardžić
Uloge: Dragan Bjelogrlić, Ksenija Pajić, Zijah Sokolović, Milena Dravić, Radmila Živković, Milutin Karadžić

Film Srđana Karanovića "Virdžina", snimljen 1991. godine, bio je poslednja hrvatsko-srpska koprodukcija – do sada. Posle dvanaest godina dve kinematografije potpisuju film "Ledina" koji je režirao Ljubiša Samardžić. U proizvodnji ovog filma učestvovali su Sinema Dizajn iz Srbije i Gral Film iz Hrvatske, kao i italijanski Cine Enterprise i bugarska nacionalna televizija BNT, pa se Samardžićev film slobodno može nazvati "evropskom koprodukcijom". Film je sniman na lokacijama u Novom Beogradu i Dubrovniku.

Film "Ledina" je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu u programu Panorama. Njegovo prikazivanje na FEST-u je jugoslovenska premijera.
Samadžić pored režije potpisuje i izvšnu produkciju, a autor scenarija je Nikola Pejaković.


"Ovo nije politička priča i još jedno kopanje po ranama s jedne i druge strane, nego okretanje budućnosti kroz rad na filmu, koji bi trebalo da bude pilot-projekat budućeg normalnog zajedničkog života i saradnje,» izjavio je Samardžić.
Radnja filma se odvija u periodu iumedu 1995. i 2002. godine u jednom od novobeogradskih nebodera i njegovoj okolini. Zgrada je oronula i depresivna, a njegovi stanovnici su razočarani ljudi bez budućnosti. Oni svoju bezperspektivnost pokušavaju da zaborave praveći sitne svađe, ogovarajući, špijunirajući... Porodica glavnih junaka, zatvara se u vlastiti svet uz minimalne kontakte sa komšijama. Tu živi jedna Dubrovčanka, Ksenija koja je još od detinjstva zaljubljena u Dragana, s kojim pre devedesetih i rata na prostorima bivše Jugoslavije dolazi da živi u Beogradu. Nežni tihi bračni par u potpunosti se razlikuje od grubog okruženja u kome se nalazi.
Originalnu muziku za film napisali su Matija Dedić i Davor Križić.

Ljubiša Samardžić, povodom premijere filma "Ledina" na FEST-u
Vrline stvorene iz nužde

Povodom premijere filma "Ledina", kojom će ujedno biti zatvoren ovogodišnji FEST, Ljubiša Samardžić najavljuje svoje novo ostvarenje, treće koji potpisuje kao reditelj:
"Ako je moj prvenac Nebeska udica imao za temu bombardovanje Beograda i osoben šarm otpora bombama, Nataša govorila o sumraku morala vremena kojem pripadamo, Ledina je slika novobeogradskog predgrađa, slika stanja duha i etike, poput onih divnih opservacija Radomira Konstantinovića u knjizi "Filozofija Palanke".
Ledina je metafora, jer govori o karakterologiji različitih vera i nacionalnosti, o mešovitom braku, o odnosu sredine prema njemu, o detetu koje najviše trpi, podnosi i nosi breme svog detinjstva. Upamtio sam misao kritičara Mihaela Ketca, zapisanu u vreme Berlinala "Ovaj glumac, koji je postao ozbiljan reditelj, iz nužde stvara vrline..."
Mislim da je najveći praznik ovogodišnjeg veoma uspešnog FEST-a za sve filmske stvaraoce to što jedan domaći film zatvara Festival. Zahvalnost upućujem Goranu Paskaljeviću, Miroljubu Vučkoviću i svima ostalima, s nadam da će naredni FEST biti još bolji.

 
 


Skupština grada Beograda Skupština grada Beograda