ŠARL AZNAVUR (CHARLES AZNAVOUR) – počasni predsednik FEST-a 2003.

Šarl Aznavur rođen je u Parizu 22. maja 1924, slučajno. Njegovi roditelji su u Francuskoj čekali vizu za odlazak u Sjedinjene Države. Njegov otac, Miša, bioje Jermenin roden u Gruziji, sin starog kuvara cara Nikole II. Njegova majka potiče iz trgovačke porodice turskih Jermena. 1933. godine Šarl se upisuje u “Školu spektakla”, a nešto kasnije dobija i male uloge u pozorištu i na filmu. 1946. godine, upoznaje Edit Pjaf i svog idola, Šarla Trnea. Pjafova će mu otvoriti vrata Amerike. Po povratku u Francusku, proslavlja se kao kompozitor, naročito za Žulijet Greko, Žilbera Bekoa i Edit Pjaf..

Širom sveta postaje poznat 1957. godine posle serije koncerata po Francuskoj i svetu, a u svetu filma 1958. godine zahvaljujući filmu "Glava protiv zidova" Žorža Franžija za koji dobija nagradu za najbolju mušku ulogu u francuskom filmu.

Fransoa Trifo angažuje ga 1960. godine za film "Pucajte u pijanistu" . Uspeh ovog filma u Sjedinjenim Državama otvara mu vrata Karnegi Hola, prestižne njujorške muzičke dvorane. Šarl Aznavur postaje internacionalna zvezda i prodaje na milione primeraka svojih albuma. Na Festivalu u Veneciji dobija Zlatnog Lava za italijansku verziju pesme iz filma "Umreti od ljubavi", njegove pesme obrađuju, između ostalih i Rej Čarls ("Mama"), Fred Aster ("Zadovoljstva lošeg ukusa") i Bing Krozbi ("Još juče").

Nakon zemljotresa u jermenskom gradu Jerevanu (50.000 mrtvih), osnovao je fondaciju "Aznavur za Jermeniju" koja je sakupljala i slala odeću i namirnice ljudima u ugroženom području. Zbog te akcije, proglašen je doživotnim ambasadorom Jermenije od strane Unesco-a.
1996.godine, potpisuje novo izdanje celokupnog svog dela, koje obuhvata trideset CD-ova i oko hiljadu naslova i od kojih je dobru polovinu komponovao on sam.

1998. godine, čitav mesec dana pevao je na Brodveju! Bio je to trijumf za umetnika kod koga su Amerikanci cenili klasu, romantizam i akcenat. Amerikanci su ga u čuvenom TIME MAGAZINE-u proglasili jednim od najboljih pevača veka, posle Elvisa Prislija i Boba Dilana.

Sa više od sto miliona prodatih albuma, Aznavur je najpoznatiji živi francuski pevač na svetu. Ne prihvata često pozive i izbegava mondenska okupljanja. Njegovo prisustvo kao počasnog predsednika 31. FEST-a u Beogradu je njegovo prvo prisustvovanje nekom filmskom festivalu.

Šarl Aznavur
- slike -

   

 

Šarl Anzavur - Intervju

Šarl Anzavur - Dodela Zlatnog pečata

Organizatori FEST-a zahvaljuju AFP-u za fotografije Šarla Aznavura.

 
 


Skupština grada Beograda Skupština grada Beograda