VREMEPLOV

Milutin Čolić, legenda FEST-a, “Politika”, novembar 1970.
“Osnovni cilj festivala jeste da kompetentno i pravovremeno obavesti jugoslovenske gledaoce i stvaraoce o savremenim rezultatima i stremljenjima svetskog filma. Poznato je da smo mi ponekad po nekoliko godina morali da čekamo da budu uvezena i prikazana mnoga značajna filmska dela. Festivalom ćemo pokušati da tu distancu bar ublažimo i ljubiteljima filma prikažemo najnovija ostvarenja”.

Milutin Čolić, legenda FEST-a, “Politika”, januar 1995.
“FEST je nastao na tipično srpski način, zainat! Šezdesete su godine velike krize filma u svetu. Mnogi bioskopi i u nas zatvaraju se, ili pretvaraju u sale za konferencije. Cilj festivala te 1971, i nadalje, bio je da vratimo publiku u bioskope, a to smo mogli samo izborom dobrog filma, nagrađenog na nekom od prethodnih svetskih festivala. Naravno, bilo je i premijernih filmova, poput ‘Leta iznad kukavičjeg gnezda’, koji je svoju svetsku premijeru imao prvo na FEST-u, a potom je dobio 5 ‘Oskara’!”.

 

 

Dušan Makavejev, reditelj, “Politika ekspres”, februar 1989.
“Praveći FEST želeli smo da Beograd bude 10 dana filmski centar sveta. I prvih godina to smo bili. Prisetićete se, na primer, gostiju koji su dolazili, od Liv Ulman, Džeka Nikolsona, Đine Lolobriđide, Kirka Daglasa do Kopole i Bertolučija, Beograd su pohodila najugledanija imena iz sveta filma. Gosti su jedni druge slali u Beograd”.

Dušan Makavejev, reditelj, “Glas javnosti”, februar 2002.
“Vreme neizvesnosti preteže u celom svetu nad momentima sigurnosti, a filmovi reflektuju takav svet i pomažu nam da u njemu lakše živimo, ako smo pametni da u njima ne tražimo samo zabavu”.

 

1971. - Rekli su o FEST-u:

LIV ULMAN

“Budućnost svih filmskih festivala je u njihovom ugledanju na FEST: što više dobrih filmova, što manje trke za nagradama i komercijalne bitke producenata, reditelja, pa i glumaca”.

PITER FONDA

“Ideja FEST-a je privlačna, volim sredine u kojima se govori o filmu i živi samo s njim”.

DENIS HOPER

“FEST je zamišljen izvanredno, mislim da samo takvi festivali mogu imati budućnost, za njih radi vreme, za njih rade dobri filmovi”.

FRENK KAPRA

“FEST je vrlo primamljiva festivalska formula. Verujem u dug i uspešan život jednog takvog festivala, koji živi i postoji samo za umetnost”.

1972. - Rekli su o FEST-u:

MILOŠ FORMAN

“U Beogradu sam kao kod kuće, zadovoljan sam prijemom svog filma ‘Svlačenje’, a još zadovoljniji svim onim što mi je pružio FEST. Susret i razgovori sa ozbiljnim filmskim stvaraocima, sa ozbiljnim kritičarima i novinarima koji su veoma dobro obavešteni o svemu, posebno su me oduševili”.

1973. - Rekli su o FEST-u:

DŽEK NIKOLSON

“U Beogradu sam prvi put. Došao sam i zato što još nisam bio u ovoj sredini, kao ni na istoku Evrope. S FEST-om je ostvarena veoma dobra ideja, ljudi sa svih strana sveta dolaze, sreću se, razgovaraju, gledaju ostvarenja jedni drugih, zar to nije sjajno?”.


ĐINA LOLOBRIĐIDA

“Volim atmosfere kakvu sugeriše FEST, više radne, manje atraktivne, pre svega u smislu povlađivanja luckastim zahtevima producenata i njihovih reklamnih aparata. Volim kada publika pokazuje tako veliko interesovanje za film, kao što ga neprekidno pokazuje na FEST-u”.


PETER BAČO

“S pažnjom pratim sve šta se događa na FEST-u i moram vam reći da mi veoma odgovaraju ta atmosfera i takav odnos prema filmu i prema nama koji filmove stvaramo. Ne volim mondenske sredine, ne volim veštačke štimunge, volim to što ovde susrećem: ljude koji žive za film, koji umeju da pokažu svoju radost kada osete dobar film. Verujem u budućnost takvog festivala”.

KEN LOUČ

“Imao sam prilike da se uverim da se još snimaju dobri filmovi i biću veoma zadovoljan ako opet jednog dana budem imao priliku da dođem na FEST jer mi je taj festival pružio dragocena obaveštenja i nezaboravne susrete”.

1974. - Rekli su o FEST-u:

KOSTA GAVRAS

“Prvi put prisustvujem jednom ovakvom festivalu i veoma sam zadovoljan što sam upoznao takav festival. Posebno mi je zadovoljstvo što je publika, kao što je beogradska, koja s toliko oduševljenja i pravog razumevanja prati FEST, dobro primila moj film. Mislim da je zaista došlo vreme prispitivanja formula svih festivala: beogradski FEST je to stavio na dnevni red svojom pojavom i svojom fizionomijom. Mislim da vreme radi za FEST”.


SAM PEKINPO

“Čuo sam da je moj film ‘Psi od slame’ dobro prihvaćen i to me raduje. O FEST-u nisam znao ništa, ali sam ovde, među vama, proučavao program festivala i moram reći da me je začudio i zadivio. Nisam očekivao da ću ovde zateći tako dobro pripremljen program, jer su festivali obično mondenski skupovi na kojima su filmovi samo povod i izgovor za sve drugo”.

 
 


Skupština grada Beograda Skupština grada Beograda