Touring

Roofvogeldemonstraties in het Kasteel van Valkenburg

Imposante ru´ne

Van de 11de eeuw tot de 17de eeuw was het Kasteel van Valkenburg in Nederlands Limburg een imposante hoogteburcht. In 1672 werd het in opdracht van de stadhouder met buskruit opgeblazen om te vermijden dat het in handen van de vijand zou vallen. Vandaag kunt u de ru´nes van het kasteel bezoeken en zijn woelige geschiedenis opnieuw beleven. 

Zo herkent u onder andere de ridderzaal, de kapel en de artilleriekamer. U kunt zich voorstellen hoe de bewoners tijdens de vele belegeringen via de geheime onderaardse vluchtgangen vluchtten, voorraden aanvoerden of de vijand stiekem omsingelden.

Onderaards labyrint

De Fluweelengrot, het gangenstelsel onder het kasteel, is de oudste grot van Zuid-Limburg. Het is er permanent 12 graden. De grot is ontstaan door het uitgraven van mergel, dat werd gebruikt als bouwsteen, onder andere voor de bouw van het kasteel zelf. Uw gids vertelt legendes en anekdotes over ridders, jonkvrouwen, vleermuizen en nog veel meer, verhalen die de fantasie van jong en oud prikkelen. U kunt er verrassende kunstwerken bewonderen, zoals wandschilderingen, sculpturen en zelfs een romantische kapel uit de Napoleontische tijd, maar u vindt er ook sporen terug van het verblijf van inwoners van Valkenburg en Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Roofvogeldemonstraties

Op zondag is een bezoek aan het Kasteel van Valkenburg nog meer de moeite waard, want dan kunt u een roofvogelshow bijwonen. Een Belgische valkenier en zijn assistenten zorgen voor een groots spektakel, waarbij ze veel interessante weetjes delen met hun publiek. U kunt valken, buizerds, een havik en zelfs een arend van nabij bewonderen. Drie keer per dag tonen zij hun vliegkunsten.

Evenementen

Daarnaast worden nog meer interessante attracties en evenementen geboden, zoals mergelworkshops en kindernamiddagen op dinsdag.

Praktisch

Valkenburg ligt in Zuid-Limburg in Nederland. Een bezoek aan de kasteelru´ne en de Fluweelengrot samen kost 6,40 euro voor volwassenen en 4,70 euro voor kinderen.

 U vindt alle informatie op de website van het Kasteel van Valkenburg.

 De roofvogeldemonstraties vinden plaats vanaf zondag 7 juli.