Telekom
Telekom
Tetszett a cikk?

Az ünnepi időszakban sokan vágnak bele a jótékonykodásba – ám rengetegen bele sem gondolnak, hogy adakozni bizony nem is olyan egyszerű dolog. És nem is csak az ünnepi időszakban van rá szükség. De hogyan tudunk valóban hatékonyan jótékonykodni? Akár minden nap segíteni másoknak? Sok kicsi valóban sokra megy? És milyen a digitális adakozás? Összegyűjtöttünk néhány tippet és tanácsot, amivel mindannyian jobb hellyé tehetjük a világot.

Sok kicsi sokra megy

Ha jótékonykodásra adjuk a fejünket, az első fontos lépés, hogy eldöntsük, milyen mértékű változást szeretnénk elérni a világban. Ha kicsiben akarunk segíteni, akkor törekedjünk a kis tettekre vagy a kisebb adományokra és próbáljuk a problémát a saját környezetünkben megtalálni. Ám ha szeretnénk, hogy segítségnyújtásunk minél több embert érintsen, próbáljunk meg egy nemzetközi szervezetet támogatni, akár adománygyűjtéssel, akár egy nagyobb adománnyal.

Ne felejtsük el, hogy nem kell, hogy a jótékonykodás csupán egyszeri alkalom legyen az évben. Bár karácsony környékén sokan szeretnek nagyobb összegeket felajánlani, higgyünk a kis összegek erejében is: ha kicsit adunk, de azt rendszeresen, könnyebben tudunk stabilabb alapokat biztosítani egy szervezetnek, hiszen az adományainkkal biztosan számolhat.

Illetve nem csupán egy kezdeményezést támogathatunk. Kijelölhetünk magunknak akár egy olyan célt, miszerint minden hónapban más-más szervezetet támogatunk. Számos hónap van kijelölve különböző jóügyek számára: márciusban például a mellrák, novemberben pedig a prosztatarák a központi témák – miért ne támogatnánk ezekben a hónapokban az ezekhez kapcsolódó alapítványokat vagy kutatásokat? Ráadásul ha minden hónapban adunk egy kicsit, lehet, hogy végül összességében nagyobb összeget ajánlunk fel (de a kiadásainkhoz kiszámíthatóbban igazítva), mintha csak egy évben egyszer tennénk.

Így adakozzunk okosan!

Mielőtt belevágunk, fontos, hogy azt megfontoltan tegyük. Sajnos megannyi szervezet létezik, amik csak nyelik a pénzt és valójában nem nyújtanak hathatós segítséget – vagy éppen semmilyet sem. Ezért érdemes kicsit vizsgálódni adakozás előtt. Ha a szervezek követik az állami szabályokat, transzparensek, pénzügyileg megbízhatóak és fenntarthatóak, megbízhatunk bennük. Ám ha valamit titkolnak és nincs róluk elég fellelhető nyilvános információ, picit járjunk jobban utána a hátterüknek, nehogy a pénzünk illetéktelen zsebekbe kerüljön.

Léteznek olyan kezdeményezések, például az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete, melynek segítségével pár kattintással megtaláljuk azokat a szervezeteket, melyek számára a transzparens működés megkerülhetetlen annak érdekében, hogy az adományozási kultúra egy magasabb, etikusabb szintre emelkedhessen.

Hogy jobban átlássuk egy-egy szervezet munkáját, akár nyugodtan fel is kereshetjük őket, és beszélhetünk velük. Ez persze egy jóval idő- illetve energiaigényesebb megoldás, de nincsen semmi kivetnivaló abban, ha tudni akarjuk, hogy hova kerül a pénzünk, arról nem is beszélve, hogy közelebből megismerni egy jótékonysági szervezetet inspiráló is lehet – sőt, lehet, találunk más feladatokat és kihívásokat is magunknak, amivel erősíthetjük jelenlétüket a civil szférában.

Pénz helyett tárgyi adományok

De nem csak pénzzel tudunk jót tenni. Jó, ha a mindennapokban néha cél nélkül segítünk másoknak. Elég, ha kinyitjuk valaki előtt az ajtót vagy felvisszük az emeletre a szomszéd néni csomagjait. Fontos jótett az is, ha jótettre nevelünk. A gyerekeknek érdemes minél előbb elmagyarázni, hogy miért kell másoknak segíteni, de ezt igazoljuk tettekkel is. A szülő mutathat példát egy-egy aprósággal, de a gyerekeket is bevonhatjuk a jótékonykodásba is – válogassuk ki együtt a ruháikat, amiket eladományoznának és ünnepek idején bíztassuk őket arra, hogy megunt játékaikat ajánlják fel a kevésbé szerencsés kicsiknek. Ha a következő generáció szívesebben segít, már sokat tettünk a jövőért.

Nemcsak másnak, magunknak is jót teszünk, ha a nagytakarításoknál egy kicsit más szemléletet is gyakorlunk, és a tisztaságon felül arra is figyelünk, hogy mi lehet olyan holmi, ami számunkra már felesleges, de másnak hasznos lehet. Nemcsak a megunt ruhadarabokra kell gondolni: a régi lepedők, takarók, párnák sokaknak kincset érhetnek, de egy már használaton kívüli okostelefon is remek helyre kerülhet.

Digitalizáció és adakozás

A jótékonykodást könnyen tudjuk számítógépünkről vagy bármelyik okoseszközünkről végezni. Adakozhatunk SMS-sel, vállalhatunk ingyenes online munkákat, vagy például segíthetünk olyan Facebook-csoportok fenntartásában, ahol használt holmik cserélnek gazdát vagy találják meg az utat szeretetotthonokba és más alapítványokhoz. A Covid még jobban felerősítette az igényt és az akciókat, de már korábban is voltak olyan kezdeményezések, melyek keretein belül akár digitális önkéntesként segíthettünk hátrányos helyzetű gyerekek iskolai felzárkóztatásában, vagy akár csak egy-egy mese felolvasásával. Érdemes azonban még egy lépéssel továbbmenni, és tájékozódni a különböző szervezetek digitális irányú kezdeményezéseiről, hiszen számos közülük nap mint nap foglalkozik azzal, hogy az egyes platformokon is megerősödjenek. Legyen szó honlap vagy e-learning anyagok fejlesztéséről, online jógáról vagy sportolási lehetőségről nehézsorsú vagy fogyatékkal élő emberek számára, tudatos médiafogyasztást elősegítő applikációkról, a látássérült embereket segítő szoftverekről. A konkrét fejlesztéseket – melyek irányulhatnak edukációra, felzárkóztatásra, illetve konkrét napi segítségre – támogathatjuk, de a digitalizáció éppen arra is jó, hogy jobban, könnyebben megismerkedjünk az egyes szervezetek munkáival, és ha nem is anyagi segítséggel, de a jó ügy terjesztésével is sokat tehetünk. Sokszor amire azt hisszük, hogy kevés vagy szinte semmi, az is rengeteget számít, ha esélyteremtésről van szó.

A Magyar Telekom pedig pont az apró segítségre kínál óriási lehetőséget. A karácsonyi időszakban egy különleges adományozás keretein belül a vállalat első lépésként lakossági mobil és Üzleti Mobil díjcsomaggal rendelkező ügyfeleit megajándékozza egy 10 napos korlátlan mobilnet hozzáféréssel. Ennek a Telekom alkalmazásban történő aktiválásakor az előfizetők segíthetnek 1-1 szavazattal különböző fontos ügyek és az őket képviselő szervezetek között szétosztani 40 millió forintot. Másik 40 millió forintot pedig a cég egyenlően oszt szét a következő szervezetek között: IDEA Alapítvány, Informatika a Látássérültekért Alapítvány, Bagázs Közhasznú Egyesület, Unicef Magyar Bizottság, Magyar Angelman Szindróma Alapítvány, Patrónus Ház Közhasznú Nonprofit Kft., SUHANJ! Alapítvány, Adni Jóga Alapítvány. A Telekom ezzel az akciójával négy ügy mellé áll be: segíti a digitális tudatosságot és felzárkóztatást, a gyerekek integrációját, a fogyatékossággal élők fejlesztését és a minőségi sport lehetőségének megteremtését hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élő emberek számára.

A Telekom másik társadalmi vállalássá dagadó kezdeményezése a Mobildonor Program. Ennek keretein belül bárki felajánlhat egy-egy okostelefont vagy tabletet, melyet a vállalat partnerei segítségével eljuttat azokhoz a rászoruló családokhoz, akiknek 1-1 ilyen digitális mankó pótolhatatlan támogatást nyújthat akár a személyes kapcsolattartás, akár a digitális oktatás területén.

Ahogy fentebb említettük, online rengeteg helyre „eljuthatunk”, rengeteg jó üggyel megismerkedhetünk. Az olyan gyűjtőoldalak, mint például az ADJUKÖSSZE.hu rengeteg kezdeményezésnek biztosít felületet, ahol többféle konstrukcióban adományozhatunk, láthatóak konkrét ügyek, célok, amiket egy-egy szervezet el akar érni, de beállíthatunk rendszeres vagy egyszeri támogatásokat is.

A tettek is aranyat érnek

Nemcsak tárgyakat és pénzt adományozhatunk, hanem a saját időnket is. Menjünk el például vért adni, amivel szó szerint életet menthetünk. De önkénteskedhetünk is: gyűjthetünk hulladékot, elmehetünk ételt osztani, vagy vállalhatunk munkát lelkisegély-szolgálatnál. El sem hinnénk, mennyi lehetőség van – csak észre kell venni őket. De segíthetünk sporttal is – rengeteg jótékonysági futást rendeznek, ahol a belépővel különböző szervezeteket támogatnak.

Nagy lépés lehet a jótékonyságot a munkahelyünkre is bevinni. Ha találunk egy jó akciót, például használtruha-gyűjtést, akkor bevonhatjuk a munkatársainkat is, vagy szervezhetünk egy csoportos főzést, a végeredményt pedig felajánlhatjuk egy közeli szociális intézménynek – egy-egy anyaotthon, gyermekotthon vagy hajléktalanszálló mindig örül néhány adag ételnek. Sőt, akár hivatalosan is szervezhetünk jótékonysági akciókat, leszerződve egy-egy szervezettel. Ha pedig nagyon elszántak vagyunk, akár egy céges bulit is rendezhetünk, abból a célból, hogy mindenki adakozzon egy-egy ügyért.

Ha pedig már munka… Miért ne dolgozhatnánk a jó ügyért? Mi lenne, ha szakmai tudásunkat a munkaórákon kívül is felhasználnánk és felajánlanánk különböző szervezetek számára, hogy azok képzettségünket kamatoztatva még profibban működjenek, vagy még több emberhez érjenek el? Ezzel ráadásul mi is nyerhetünk: hiszen új területeken kipróbálni magunkat számunkra is értékes tudást adhat.

És járjunk nyitott szemmel! Mikor ajándékot kell vásárolni, próbáljunk olyan apróságot keresni, amivel másokat is támogatunk. Megannyi táska, festmény, képeslap vagy jegyzetfüzet kapható különböző szervezetektől, melyek beteg, fogyatékkal élő vagy nélkülöző emberek keze munkáját dicsérik.

Ahogy a valódi életben, úgy a digitális világban is tudunk nagy energiát, sok időt és nagy összegeket fordítani arra, hogy jótékonyak legyünk – ám tehetünk apró felajánlásokat is, akár néhány másodperc alatt. Egyet ne felejtsünk: bármit teszünk, segíteni mindig csodás dolog.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.