szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

November 30-ától elszakad a brit monarchiától a Brit Nemzetközösség tagja.

Károly herceg (képünkön) megérkezett Barbadosra, hogy személyesen kövesse figyelemmel, ahogy a karibi szigetország elszakad a Brit Nemzetközösségtől, és köztársaság lesz. Ez azt is jelenti, hogy II. Erzsébet királynő már nem uralkodója az országnak.

Károly herceget meghívták ugyan az átadás-átvételre, de voltak olyan hangok is, amelyek bocsánatkérést követeltek a brit királyi családtól az őseik szerepe miatt a rabszolgakereskedelemben.

Barbados a brit gyarmatok között „a korona ékszerének” számított, az itteni ültetvényeken dolgozó, Nyugat-Afrikából elhurcolt rabszolgák hozzájárultak Nagy-Britannia gazdagságához. A rabszolgaságot 1834-ben törölték el.

Az angolok 1625. május 14-én kötöttek ki Barbadoson és I. Jakab király nevében birtokba vették. Angliából az első telepesek 1627-ben érkeztek, ezután az ország angol, majd brit gyarmattá vált.

Barbados 1966. november 30-án lett független állam, de II. Erzsébet továbbra is államfője maradt. Egészen mostanáig.

A karibi szigetország államformaváltását egy alkotmányfelülvizsgálat eredményeképpen már 1998-ban javasolták. A két évtizeddel később megvalósuló köztársasággá alakulás jegyében, 2021. október 21-én a parlament megválasztotta az ország első elnökét. Dame Sandra Mason jelenlegi főkormányzó november 30-i elnöki eskütétele egybeesik az ország függetlenné válásának 55. évfordulójával.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!