szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kezdődik a karácsonyi bevásárlási hajsza, amikor még az is hajlamos túlvállalni magát, aki máskor nem. Ha néhány dologra figyelünk, akkor elkerülhetjük, hogy hónapokig fölöslegesen nyögjük a karácsony anyagi terheit.

Karácsony 2021
Kicsit szabályozott, kicsit aggódó, kicsit bizonytalan, de mégis csak közeledik a karácsony, és vele mindaz az izgalom, készülődés, öröm, elmélyülés, amit megszoktunk.
Friss cikkek a témában

Itt a december, ami egyet jelent az ünnepi készülődéssel: dekorálunk, ajándékokat vásárolunk, sütünk-főzünk végeláthatatlanul. Ilyenkor a pénztárcánk is könnyebben megnyílik, és hajlamosak vagyunk mélyebbre nyúlni benne. Egy átlagos vagy annál kisebb keresetű családnál ez komoly stresszforrást is jelenthet. A Bank360.hu elemzői ezért adnak néhány tippet, hogy az anyagi nehézségek ne árnyékolják be az ünnepet vagy az azt követő időszakot.

 • Tervezzük meg a vásárlásokat!

Mielőtt bármit is vennénk, érdemes leülni néhány percre és végiggondolni a menetrendet. Az ünnepi költségvetés megtervezéséhez fontos tisztázni, hogy

 1. kinek veszünk ajándékot és mennyiért,
 2. mennyit fogunk költeni dekorációra, ételre, italra,
 3. van-e elég pénzünk mindenre, vagy hitelből is szeretnénk vásárolni?

 A tételekről listát is készíthetünk, így lesz mihez tartani magunkat a vásárlásoknál, nem ment közben derül ki, hogy már elfogyott a pénzünk.

 • Keressük az akciókat!

Ha készen van a lista, és tudjuk, hogy mire van szükség, akkor jöhet a következő lépés: eldönteni, hogy mit hol szeretnénk megvenni. Bár a kivételes kedvezményeket felvonultató Black Fridaynek már vége van, ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk jó akciókat kifogni. Valójában a legtöbb üzletben, webshopban a fekete péntek nem sokban különbözik egy átlagos akciós időszaktól, ami az ünnepek előtti és főként az utáni akciókra is igaz. Emellett egyre több üzlet kínál törzsvásárlói tagságot is, ami akár 20-30 százalékos kedvezményt is jelenthet egy-egy vételnél.

Az extrém, akár 50-70 százalékos kedvezményeknél érdemes megállni egy pillanatra, és összehasonlítani ugyanazt a terméket más boltok kínálatával is. Előfordulhat ugyanis, hogy egy akciós termék eredeti ára sokkal magasabb volt, mint más kereskedőnél, vagyis végeredményben nem nyerünk semmit azzal, ha nagyobb kedvezményt használjuk ki.

 • Óvatosan a hitelekkel!

A karácsony jó alkalom lehet egy drágább, régóta kiszemelt termék megvásárlására, amit megtehetünk akár kölcsön segítségével is. Utóbbi esetben az üzletek többsége is kínál pénzügyi megoldásokat, népszerű konstrukció például ebben az időszakban az áruhitel. Fontos tudni, hogy a nagyobb áruházláncok általában egy hitelintézettel állnak szerződésben; a vásárlás előtt tehát nemcsak azt érdemes megnézni, hogy melyik üzlet a szimpatikus, hanem azt is, hogyha áruhitelből vásárolunk, akkor melyik bankkal kell ehhez szerződést kötnünk.

Az áruhitelek között akár 0 százalékos THM-mel is találhatunk ajánlatot, ami azt jelenti, hogy pluszköltség nélkül, gyakorlatilag részletre vehetjük meg a terméket. Itt érdemes megállni egy pillanatra, és pontosan utánajárni a feltételeknek, több okból is.

 1. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a THM mellett szerepel a 0 százalékos érték, nem pedig csak a kamat mellett. A THM a kölcsön összegén felül fizetett összeget mutatja, beleértve a kamatot és az ezen felül felmerülő költségeket is.
 2. 0 százalékos áruhitelnél a hitelintézetek egy része feltételként szabhatja meg a hitelkártya igénylést - utóbbi használata kifejezetten költséges lehet, ha felelőtlen kezekbe kerül.
 3. Az is előfordulhat, hogy a hitel költségét a szolgáltató beépíti a termék árába, tehát drágábban vesszük meg azt. Vagyis összességében hiába volt kedvező az áruhitel, a magasabb ár miatt ugyanannyit vagy akár többet fizetünk, mint egy másik üzletben. Ezt könnyedén ellenőrizhetjük egy árösszehasonlító alkalmazással, amelyből kideríthetjük, hogy máshol mennyiért kínálják ugyanazt a terméket.
 • Amit lehet, vegyünk meg online!

Sok időt és stresszt spórolhatunk meg magunknak, ha online intézzük a vásárlások egy részét. Érdemes minél előbb leadni a tervezett rendeléseket, a posta és a futárszolgálatok ugyanis ebben az időszakban túl vannak terhelve, és a szokásos néhány napos szállítási idő akár több hét is lehet.

Akkor sem kell lemondanunk a kényelmes vásárlásról, ha áruhitelt vennénk fel, ugyanis ez is intézhető online - ekkor az adataink megadása után egy algoritmus vagy telefonos munkatárs végzi el az előminősítést. A véglegesítés történhet videóchaten vagy személyesen az üzletben, attól függően, hogy mit kínál a szolgáltató.

 • Ne vállaljuk túl magunkat!

A vonzó kínálat és a reklámok a vásárlásra serkentenek, mégis jobb az önuralom karácsony előtt is. Egy meggondolatlanul felvett áruhitel vagy gyorskölcsön, illetve egy meglóduló folyószámlahitel ugyanis a következő hónapokban gondot okozhat, mert túlterheljük vele a jövedelmünket. Ne csak azt figyeljük, hogy megvettünk-e már mindent a listánkról, hanem azt is, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni az ünnepek után.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!