Megjelent a Műértő 2021. téli tripla száma
Műértő

Megjelent a Műértő 2021. téli tripla száma

Exportcikkből importáru – a Makarius-mappa a Fővárosi Képtárban / A különbség csupán (a) látszat – Gerhard Richter a Nemzeti Galériában / Megosztott Picasso – eltérő kritika a két Németországban / Cuki, ahogy lázadsz! – fotográfusnők Japánban / Elhárított kudarc – az Art Basel idei kiadásáról / Másvilági sejtetések – spekulatív fordulat a kortárs művészetben / Bűvészmutatvány – kritika a posztkritika korában / Posztbrexit, posztcovid – a Frieze Londonban

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő 2021. téli tripla száma

Exportcikkből importáru – a Makarius-mappa a Fővárosi Képtárban / A különbség csupán (a) látszat – Gerhard Richter a Nemzeti Galériában / Megosztott Picasso – eltérő kritika a két Németországban / Cuki, ahogy lázadsz! – fotográfusnők Japánban / Elhárított kudarc – az Art Basel idei kiadásáról / Másvilági sejtetések – spekulatív fordulat a kortárs művészetben / Bűvészmutatvány – kritika a posztkritika korában / Posztbrexit, posztcovid – a Frieze Londonban

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő 2021. szeptember-októberi lapszáma

Kizárólagosságok ellenében – Gedő Ilka a Nemzeti Galériában / Ránk szakadó ég – az első Helsinki Biennálé / Töprengések a trójai falóról – hogyan múlik ki a neoliberalizmus? / Beszállókártya mint belépő – múzeumban, Mumbaiban / 93 légyfogó – a Látványtár, a MissionArt és a Várfok galériák kiállítása / Látnok vagy lélekhalász? – a Beuys-centeráriumról / Művek, amelyek az életet szolgálják – anyaság a kortárs magyar művészetben

Műértő Műértő

TÓTalJOY díj – Pályázati felhívás

Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ pályázatot hirdet művészetkutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására.

Műértő Műértő

Beszélgetés Biró Dáviddal

Hogyan lehet az arcfelismerő rendszereket kijátszani? Biró Dávid a hazai fotográfus szcéna új generációjának tagja, munkái rendszeresen szerepelnek a magyar és nemzetközi színtér művészeti fesztiváljain és kiállítótereiben – jelenleg pedig virtuális bemutatótermeiben is. A Kaposvári Egyetemen és a MOME-n diplomát szerzett, a Trapéz Galéria által képviselt és idén Pécsi József-ösztöndíjjal is kitüntetett fiatal alkotó legfrissebb, Do you accept cookies? című sorozata az arcfelismerő technológia és a megfigyelő kapitalizmus kérdéseit boncolgatja. Biróval aktuális kutatásáról, az online kiállítások tapasztalatairól és terveiről beszélgettünk.

Műértő Műértő

A test, ha fekete

Egy fehér fényudvarral körülvett matt, karcolt fekete férfitorzót látunk: a monumentális, csonka test és a foltokkal jelzett, arctalan figura David Hammons 1969-es, cím nélküli testlenyomata. Rejtőzködő negatív önarckép: az Untitled egyszerre rajz és nyomat, amely a test tünékenységét és jelenlétét, körvonalait és alaktalanságát mutatja meg.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő 2021. nyári tripla száma

Magyar forradalmi áramlástan – körkép az OFF-Biennáléról / Aludjon a kalapács! – Csákány István installációja a MűvészetMalomban / A szabadság keserves tapasztalata – Dawoud Bey fotói New Yorkban / Digitális aranyláz – blockchain-hálózatba kódolt műtárgyak / Elismerés-e a vásárlás? – az MNB és a magángyűjtők / Az élet napos oldala – újranyitás Párizsban / Kijárat és bejárat az ajándékbolton át – művészeti plázák Kínában: a K11 Group

Műértő Műértő

Gertsch, hetvenes évek

A fotórealista piktúra európai hírű és rangú svájci mesterének 90. születésnapját köszönti az osztrák intézmény, munkásságának csúcspontjáról, a hetvenes évekből válogatott nemzetközi anyaggal, a burgdorfi Museum Franz Gertsch közreműködésével.

Műértő Műértő

Cseh aukciós körkép 2020

Váratlanul kedvező egyenleggel zárta az egyébként válsággal fenyegető évet a cseh műkereskedelem, mintegy rácáfolva az eredményesség 2-3 éves ciklikusságának törvényszerűségére. Az első félévben drámai zuhanásról írtunk, ami októberig változatlan trendként igazolódott, ám az utolsó 2,5-3 hónapban Münchhausen báró bravúrjával kirántotta magát a Covid-válság egyre mélyebbre húzó spiráljából.

Emőd Péter Műértő

Elszántság és kreativitás

A műkereskedelem aktuális állapotát elemző írások rendszerint az előző évvel való összehasonlításból indulnak ki. Azt vizsgálják, hogyan változott a forgalom összvolumene és annak megoszlása az egyes műpiaci csatornák, a különböző földrajzi régiók, a művészettörténeti korszakok, a „hagyományos” és progresszív műfajok vagy az egyes stílusirányzatok között.

Műértő Műértő

Jó sárkányok

Ha kellő erővel és kitartóan egy irányból fúj a szél, akkor lehet igazán sárkányt repíteni. Akinek egyszer is sikerült, sohasem felejti el: a sárkány folyamatos emelkedéssel felszáll a magasba, a fejünk fölé, és ott – ha ügyesek vagyunk – egy idő után megáll a levegőben. Kezünkben a kötél végét tartjuk, és azon, akár egy köldökzsinóron keresztül, érezzük a sárkányt, mint egy élőlényt. Bármeddig maradnánk vele így, együtt – mintha mi is lebegnénk.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő 2021. április-májusi lapszáma

A képzelet terraformálása – az xtro realm és a művészet ökológiai fordulatan / Trianonról Szlovákiában – kiállítás a Szlovák Nemzeti Múzeumban / A digitális és materiális világ metszéspontjában – a MOME Digital Craft Lab / Nincs egy hely – kultpol helyzetkép a harmadik hullámban / A test, ha fekete – David Hammons, a tartózkodó és csalfa géniusz / Vakfolt az artworld látómezőjén – az anyaság reprezentációja a kortárs magyar fotóművészetben / Rodin és Arp – járvány sújtotta tárlat Bázelban / Hogyan lehet kijátszani az arcfelismerő rendszereket? – portré Biró Dávid képzőművészről

Műértő Műértő

Régi fotók, mai szenzációk

Az OstLicht Galéria október 2-án rendezte Bécsben 22. régifénykép-árverését, amelyen 152 tétel került kalapács alá. Október 28-án pedig a Dorotheum rendezett fotóárverést, ahol 213 tételt aukcionáltak. Még a császárvárosban sem gyakori, hogy négy héten belül 365 válogatott fotóműtárgyra várnak vevőt, ráadásul egyes tételeknél kifejezetten borsos áron.

Műértő Műértő

Vihar előtti csönd

Ha van két, látszatra egymástól nagyon különböző intézmény, az a múzeum és a bank. Annyira azonban nem is állnak messze egymástól, mint gondolnánk. Amikor az olyan nagy alkotmányokra gondolunk, mint a mi Szépművészetink vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum, nyugodtan odaképzelhetjük melléjük a körúti, tekintélyes, klasszikus – erős páncélszekrényekkel rendelkező – banképületeket.

Műértő Műértő

Érzéki absztrakció

Sean Scully a kortárs absztrakció egyik legfontosabb képviselője. Művészetét különleges kettősség jellemzi: alkotásaiban összeolvadnak a redukált, geometrikus formák és az expresszív, egyben referenciákban gazdag elemek. Mintegy 110 művet felvonultató retrospektív kiállítása az Átutazó címet kapta: a cím egyaránt utal élettörténetére, emlékeire, illetve egyik festménysorozatára. Az ír származású, négyéves korától Angliában élő és tanuló, 1975-ben Amerikában letelepedő, később Európába is visszatérő alkotó esetében az átutazás nem otthontalanságot, sokkal inkább keresést jelent, amely ugyanakkor folyamatos művészi megújulásának záloga.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő 2021. február-márciusi lapszáma

Magyar Power 25 – a hazai színtér erőviszonyai, 2020 / A lélek maga tehetetlen – Kicsiny Balázs a MODEM-ben / Várószoba – intervenciók a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban / Európa elfelejtett eretnekei – bogumil sírváros a Balkánon / Égből leesett dolgok – független galériák évértékelője / Provincializálható-e Európa? – a kulturális transzferről / Elszántság és kreativitás – 2020 a műtárgypiacon / A kultúra Noé-bárkája – 50 éves a genfi Bodmer-alapítvány / Szerelem vagy pénzszag? – a kortárs művek gyűjtéséről

Műértő Műértő

Power 25 – A Műértő magyar erősorrendje

A Műértő 2011-ben közölte első alkalommal a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabbnak ítélt szereplőjének listáját, a Magyar Power 50-et. Kialakításában a legismertebb hasonló nemzetközi projekt, az ArtReview tavaly novemberben 19. alkalommal kiadott Power 100-as rangsorának készítésében alkalmazott gyakorlatot követtük. A lista a hagyományteremtés szándékával született, s hogy rendre élénk visszhangot kelt, vitákat és egyéb, mások által összeállított rangsorokat is generál – természetes, és nem ellentétes szándékainkkal.

Műértő Műértő

Kulturális sokféleség

Hegel sokat citált alapgondolata, a megszüntetve megőrzés az egyesült Európa politikai stratégiájaként is helyt állna. Esztétikai kérdésekben azonban – jelen esetben az Európai Parlament művészethez való viszonyulásában – maga a vezérfonal, amely a bábeli kuszaságból kivezet.

Műértő Műértő

Átadták a Horváth Művészeti Alapítvány kritikai díjat

Az idei évben a művészeti sajtóorgánumok főszerkesztői által beküldött 28 írást egy szerkesztőkből, szakírókból álló zsűri bírálta el, és hozta meg döntését -csakúgy mint tavaly- ez alkalommal is a díj megosztott odaítéléséről.

Műértő Műértő

„Az ütött résen tovább”

A Kamera nélkül című kiállítás Szabó Dezső alkotói pályája 2015 óta tartó korszakának extenzív, a teljesség igényével fellépő bemutatása. E korszak képeinek együttes, összefoglaló jellegű prezentálása mindenképp szükségszerű döntés volt. Egyrészt mivel igen következetes munkásságán belül ez az ötéves pályaszakasz kisebb fordulatot jelent, másrészt mivel e periódus sorozatai sok tekintetben egyetlen gondolati ívre vannak felfűzve, és így komplex egységet alkotnak.

1 2 3 4 5 6 7
23
András herceg válaszolt a szexuális zaklatásról szóló vádra, esküdtszék előtti tárgyalást akar

András herceg válaszolt a szexuális zaklatásról szóló vádra, esküdtszék előtti tárgyalást akar

Szobrot emeltek Kobe Bryant és lánya, Gianna emlékére a helikopterbalesetük helyszínén

Szobrot emeltek Kobe Bryant és lánya, Gianna emlékére a helikopterbalesetük helyszínén

Nácik által elkobzott 15 műalkotást kaphatnak vissza zsidó tulajdonosaik utódai Franciaországtól

Nácik által elkobzott 15 műalkotást kaphatnak vissza zsidó tulajdonosaik utódai Franciaországtól

Pedagógus-szakszervezetek: Az Emmi törvénysértő kijelentéseket tesz, és megfélemlíti a sztrájkolni akarókat

Pedagógus-szakszervezetek: Az Emmi törvénysértő kijelentéseket tesz, és megfélemlíti a sztrájkolni akarókat

Újabb intézeten keresztül javítaná külföldön a róla kialakult képet a Fidesz

Újabb intézeten keresztül javítaná külföldön a róla kialakult képet a Fidesz

Borús, de enyhébb lesz a csütörtök

Borús, de enyhébb lesz a csütörtök

A vakáció alatt már a Disney+ sorozatait, filmjeit is lehet itthon darálni

A vakáció alatt már a Disney+ sorozatait, filmjeit is lehet itthon darálni

Itt a lehetőség a Volvo XC60 180-as sebességkorlátozásának kiütésére

Itt a lehetőség a Volvo XC60 180-as sebességkorlátozásának kiütésére

A címlapról ajánljuk