szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább súlyosbodik a globális chiphiány, az autóipar mellett begyűrűzött a számítástechnikai eszközök piacára is, súlyosan érintve azt. A kialakult helyzetnek számos oka van, köztük a koronavírus-járvány, amelynek hatására drasztikusan megnőtt a kereslet az elektronikai eszközök és alkatrészek iránt. A felújított laptopokkal foglalkozó Furbify szakértői szerint a videokártyákat szinte lehetetlen beszerezni és ha mégis, az eredeti ár többszörösével kell számolnia a vevőknek. A jelenlegi tendenciák alapján készlethiány, káosz és áremelkedés várható idén karácsonykor.

A koronavírus-járvány berobbanását követően a tartós home office és az online oktatás drasztikusan megnövelte a keresletet a laptopok és a notebookok iránt. Emellett sokak számára a korlátozások ideje alatt a különböző elektronikai eszközök jelentették az otthoni kikapcsolódást, így rendkívül megugrott a kereslet a különböző számítógépes alkatrészek, laptopok és játékkonzolok iránt – emlékeztet közleményében a Furbify. A cég szakértőinek tapasztalatai alapján a pánik és a roham már a vírushelyzet legelejétől tapintható volt. Tavaly márciusban az érdeklődés már a többszöröse volt a megszokottnak. A szektor próbálta utolérni magát, azonban a chiphiány újabb súlyos csapást mért rá. A probléma az, hogy erre az óriási keresletre nem voltak felkészülve a chipgyártók és ilyen gyorsan képtelenek reagálni a kialakult helyzetre.

A Furbify szerint a koronavírus újabb hulláma tovább súlyosbíthatja a chiphiány okozta készlethiányt. Erre egyébként már a processzorgyártó óriásvállalat, az Intel pénzügyi igazgatója is figyelmeztetett korábban.

Elsőként a videokártya- és a konzolpiacon jelent meg készlethiány, valamint az erősebb grafikai egységgel rendelkező laptopok esetében figyelhető meg ez a tendencia. „A videokártyákat szinte lehetetlen beszerezni, és ha mégis sikerrel járunk a normál ár kétszeresét-háromszorosát is elkérik. Azonban olyan súlyos a hiány a szegmensben, részben a kriptobányászoknak is köszönhetően, hogy az extra magas árért is megvásárolják a kártyákat. Ugyanez a helyzet a konzolok piacán is, óriási az érdeklődés és hónapokat kell várni a vásárlóknak, mire kézhez kaphatnak egy játékgépet. A készlethiány miatt a notebook piacon is megfigyelhető a drágulás, és ezzel a trenddel úgy tűnik, továbbra is számolnunk kell” – idézi a cég közleménye Tóth Péter laptopszakértőt.

©

A Furbify szerint minden gyártó erőn felül azon dolgozik, hogy ki tudja szolgálni a vásárlóit, de bármikor súlyosbodhat az alapanyaghiány, vagy a koronavírus következtében még inkább akadozhat a készletek utánpótlása. Ennek hatására nagyon gyorsan, szélesebb körben is hiánycikké válhatnak a számítástechnikai eszközök. A cég szakértői azzal számolnak, hogy a karácsonyi vásárlási őrület előreláthatóan tovább fogja növelni a készlethiányt, és a fogyasztók egyre frusztráltabbak lehetnek, hogy nem találnak meg bizonyos termékeket a piacon.

A vállalat szerint mindez a használt, felújított számítástechnikai eszközök iránti kereslet növekedését hozhatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!