Konfederacija velikih loža evrope i mediterana

Naš svet se nalazi u izazovnom razdoblju bremenitom tenzijama među narodima i rastućim otuđenjem među ljudima. Osnovni postulati Masonerije: Sloboda, Jednakost i Bratstvo, prožeti humanošću i tolerancijom su, verujemo, neprolazne civilizacijske vrednosti, kojima se uvek iznova vraćamo u našem Radu. Kako bismo adekvatno odgovorili iskušenjima sadašnjice, inspiraciju i podstrek tražimo u našim starim spisima, vrednostima i pravilima koji su bili izvor nadahnuća generacijama Masona i izdržali viševekovnu probu vremena.

Kao izraz težnji za okupljanjem oko izvornih i čistih, večno aktuelnih postulata našeg internacionalnog Bratstva, jedan broj Velikih Loža doneo je odluku o stvaranju saveza koji će zajedno i usaglašeno raditi na promovisanju ideala i vrednosti Slobodnog zidarstva i povezivanju i zbližavanju Braće iz različitih zemalja. Na skupu koji je održan 2003. godine u Italiji, osnovana je „Konfederacija Velikih Loža Južne Evrope i Mediterana“.

Velika Nacionalna Loža Slobodnih Zidara Italije 1805, jedna od Velikih Loža osnivača Konfederacije, u svom posedu ima najznačajniji masonski dokument u toj zemlji – Povelju iz 1805. godine kojom su u Italiji istovremeno uspostavljeni Velika Loža i Vrhovni Savet. Ovu Povelju izdao je Markiz de Gras-Tili (Alexandre Francois Auguste de Grasse, Comte de Grasse-Tilly), u svojstvu Velikog Komandera Vrhovnog Saveta Francuske i Zamenika Velikog Komandera Prvog Vrhovnog Saveta Sveta (“Mother Council of the AASR”).

Povelja iz 1805. godine kojom su u Italiji uspostavljeni Velika Loža i Vrhovni Savet, izdata od strane Markiza de Gras-Tilija

Ulaskom u Konfederaciju Velike Masonske Lože Srbije (VMLS) 2011. godine, i Velike Masonske Lože Austrije 2013. godine, stvorila se potreba da Konfederacija promeni svoj naziv u „Konfederacija Velikih Loža Evrope i Mediterana“, što je i učinjeno prilikom okupljanja Velikih Majstora Velikih Loža – članica Konfederacije u Salcburgu 2013. godine.

Delegacije Velikih Loža – članica Konfederacije predvođene Uvaženim i Moćnim Velikim Majstorima okupljaju se svake godine u jednoj od zemalja članica Konfederacije na redovnom godišnjem sastanku, na kome se pored formalnih razgovora održava i Ritualni Rad prisutne Braće.

Sve Velike Lože – članice Konfederacije rade po Drevnom i Prihvaćenom Škotskom Obredu.

Braća iz Konfederacije se svake godine početkom proleća okupljaju i u Montebeliju, u Toskani (Italija), na imanju Uvaženog Brata L.F., gde se tokom vikenda, koliko okupljanje traje, održavaju sastanci, predavanja i druženja. Tradicionalno, kruna okupljanja je zajednički Ritualni rad na otvorenom, u „Lavirintu“.

Braća u “Lavirintu”

Velika Masonska Loža Srbije (VMLS), bila je domaćin godišnjeg sastanka Konfederacije u dva navrata: 2012. i 2018. godine.

Lože „Pobratim“, „Vaseljena“ i „Istina“ koje rade pod zaštitom VMLS su pobratimljene sa Ložama iz Italije, Francuske, Austrije, Grčke i Bugarske, koje rade pod zaštitom naših bratskih Velikih Loža.

Članice konfederacije
Velikih loža evrope i mediterana

⋅ Velika Nacionalna Loža Slobodnih Zidara Italije 1805 ⋅
⋅ Velika Tradicionalna i Moderna Loža Francuske ⋅
⋅ Velika Masonska Loža Portugala ⋅
⋅ Veliki Orijent Madrida ⋅
⋅ Velika Loža Andaluzije ⋅
⋅ Velika Regularna Loža Slobodnih Zidara Grčke ⋅
⋅ Velika Nacionalna Loža Bugarske ⋅
⋅ Velika Masonska Loža Srbije ⋅
⋅ Velika Masonska Loža Austrije ⋅
⋅ Velika Nacionalna Loža Maroka ⋅
⋅ Velika Loža Novog Prosvetljenja Rumunije ⋅
⋅ Velika Loža “Jerusalim“ iz Izraela ⋅

Za dodatne informacije, upućujemo zainteresovane na internet stranicu Konfederacije: www.cglem.org